انواع روغن موتور براساس نوع تولید

روغن موتور از نظر نوع تولید به سه دسته مهم تقسیم میشود. امروزه با پیشرفت مهندسی خودرو، روغن موتورهای بسیار کارآمدتری به بازار عرضه شدهاند. سه نوع اصلی روغن موتور عبارتاند از:
۱. روغن موتور تمام سنتتیک
این نوع روغن موتور بهطورکامل در آزمایشگاه و با مواد شیمیایی تولید میشود. ازآنجاکه این روغن سبب میشود موتور با بالاترین توانی که دارد کار کند و عملکردی بهینه داشته باشد، مسلماً راندمان مصرف سوخت خودرو را افزایش خواهد داد. از همه مهمتر این روغن موتور دیرتر کارآیی خود را از دست میدهد و بنابراین مجبور نیستید زودبهزود آن را عوض کنید. اگر قبلا هر ۴،۸۲۸ کیلومتر (۳۰۰۰ مایل) باید روغن را تعویض میکردید، با این روغن شاید تا بیشاز ۱۱ هزار کیلومتر هم نیازی به تعویض روغن نداشته باشید.
جنبه منفی این روغن موتور فقط گرانتر بودن آن نسبت به سایر روغنهاست. البته ممکن است برای برخی از وسایلنقلیه مناسب نباشد و باعث لغزندگی بیش از حد اجزای متحرک موتور شود.
روی بطری روغن تمام سنتتیک عبارت Full synthetic نوشته میشود. اگر هم این کلمه را ندیدید، همینکه رتبه SAE آن مطابق جدول زیر باشد، یعنی روغن تمام سنتتیک است.
از اصلیتری مزایای روغن موتور سنتتیک در موتور خودروها انواع روغن موتور، میتوان به ویسکوزیته خاص آن اشاره کرد. زیرا روغن موتورهای سنتتیک به نوعی تولید و طراحی میشوند که گرانروی متغیری دارند و خود را کاملا با دمای محیط وفق میدهند. روغن موتور سنتتیک ضمن این که میتواند گرانروی بسیار بالایی انواع روغن موتور داشته باشد و به خوبی سطوح را پوشش دهد، میتواند به قدری گرانروی پایینی داشته باشد که از میان تمام قطعات موتور خودرو عبور کند. تمام این ویژگیها به دلیل وجود مواد پایه مصنوعی است که آن را در آزمایشگاه با تکنولوژی پیشرفته تولید میکنند.
۲. روغن موتور نیمه سنتتیک
روغن موتور نیمه سنتتیک، ترکیبی از روغن موتور معمولی و روغن سنتتیک است. این روغن از اجزای متحرک موتور بهخوبی محافظت میکند و بسیار بهتر از روغن موتور مینرال (معدنی) است. بااینحال همه مزایای روغن موتور تمام سنتتیک را ندارد. با این روغن، حداقل ۱۰ دقیقه پس از استارت باید صبر کنید تا موتور گرم شود.
ازنظر قیمتی این روغن موتور بهاندازه روغن تمام سنتتیک گران نیست.
نکته: گاهی ممکن است روی بطریهای روغن نیمه سنتتیک، بهجای Semi synthetic عبارت synthetic blend را نوشته باشند. جدول زیر ویژگیها و رتبهبندی درجه ویسکوزیته این روغن را نشان میدهد.
دور از ذهن نیست که روغن موتور نیمه سنتتیک کیفیت رده متوسطی دارد و میتوان از آن در اکثر خودروها استفاده کرد. انواع روغن موتور زیرا در آن از مواد مصنوعی سنتتیک و نفت خام مینرال استفاده میشود که نتیجه به دست آمدن محصولاتی میان رده و نسبتا باکیفیت را در پی دارد.
۳. روغن موتور معمولی
پایه این روغن موتور نفتخام است و از ترکیب روغنهای پایه هیدروکربنها، پلی اینترنال الفین و پلی آلفا الفینها تولید میشود. شاخص رتبهبندی SAE آنها ۱۰W-40 و ۱۵W-40 است.
این روغن موتور از سایر روغنها ارزانتر است و ابتداییترین معیارهای محافظت از موتور را رعایت میکند. بیشتر برای خودروهایی که موتور آنها طراحی سادهای دارد یا برای آببندی موتور خودروی صفر مناسب است. این روغن نمیتواند در سرمای شدید بهطورکامل از موتور محافظت کند و در دمای بسیار بالا هم کارآیی خود را سریعتر از دست میدهد. علاوهبرآن، باید تقریبا هر ۴۰۰۰ کیلومتر یک بار روغن را تعویض کنید که واقعا بهصرفه نیست.
جدول زیر رتبه بندی درجه ویسکوزیته روغن موتور معمولی را نشان میدهد.
روغن موتور مینرال تنها انواع روغن موتور در خودروهایی کاربرد دارد که قدیمی هستند و صاحب خودرو به مزایای خاص و اصلی روغن موتور نیازمند نیست.